Saç boyaları 5 ana kategoriye ayrılır; kademeli boyalar, geçici boyalar, yarı kalıcı boyalar, kalıcı boyalar, bitkisel boyalar. Boyalarda çeşitli doğal ve sentetik ajanlar kullanılır. Boyanın saçta kalma süresine göre sınıflandırılırlar3. En çok kullanılan doğal ürün saçı turuncu-kırmızıya boyayan kınadır. Papatya gibi diğer bitkisel boyalar daha nadir kullanılır.
Doğal boyalar ile sınırlı boya skalası elde edebildiğinden daha çok sentetik boyalar tercih edilir21. Saç boyaları günümüzde güvenilir olsa da FDA önerisi boya öncesi yama testi uygulamasıdır21. Saç boyaları için kullanılan moleküller farklı özellikler gösterir. Geniş çaplı moleküller kıl şaftında birikerek geçici veya yarı kalıcı renk verirler3.
1- Kademeli saç boyaları: Evde kullanım ürünleridir. Uzun süreli kullanım sonucu istenen saç rengine ulaşılır. İstenen saç rengine ulaşana kadar her gün saça uygulanır. Bu tipte saç boyaları likit formda metal tuzları içerirler. Gümüş, kurşun veya bizmut gibi metal tuzları saça uygulandıktan sonra sülfit, oksit ve suboksit halinde saçta kalır. Uygulama süresi uzunluğu nedeniyle tercih edilmezler ancak parafenilendiamin (PFD) allerjisi olanlar için kullanışlıdırlar.
2- Geçici saç boyaları: Orjinal saç renginin parlak hale getirilmesi için kullanışlıdırlar. Saça hafif renk vererek ve boyalı saçı güçlendirerek etkili olurlar. Suyla yıkanırlar ve saçın bir dahaki yıkanmasına kadar kalırlar. Tekstil asit boyalarını içerirler, geniş molekül çapları sebebiyle kutikul dışında kalırlar, korteks ve medullaya etki edemezler. Gümüş şampuanları içindeki mavi ve mor renkli boyalar sebum sebebiyle donuk sarı kalan saçları kamufle eder.
3- Yarı kalıcı saç boyaları: Suda eriyebilen, non-iyonik, düşük moleküllü, ön şekillendirici boyalardır. Kullanımlarında hidrojen peroksite ihtiyaç yoktur. Genellikle antraquinon, aromatik aminler veya aminonitrobenzenlerdir. Kuru saça şampuan gibi uygulanır ve 20 dakika sonra durulanır. Şampuan sonrası saç kremi kullanılır. Her şampuanlanmadan sonra boya azalır ve 7-8 şampuanlanmadan sonra tamamen kaybolur. Bu boyalardan önce yama test gereklidir.
4- Demi permanent saç boyaları: Kalıcı saç boyalarından biraz daha hafiftirler. Amonyak içermez, düşük konsantrasyonda hidrojen peroksit (%2) içerirler. Kalıcı saç boyalarından daha az oranda saç derisini irrite eder ve kıl şaftına az zarar verirler. Beyaz saçı boyamada etkilidirler.
5- Kalıcı saç boyaları: Uzun kalıcılık süreleri, kolay kullanımları ve renk seçeneklerinin fazla olması nedeniyle sık kullanılırlar. Beyaz saçları iyi kapatma özelliğine sahiptirler. Sonuç kalıcıdır ve yıkamayla kaybolmaz. Söz konusu olan oksijeni serbest bırakan; para-boyaları (para-fenilendiamin, para-toulendiamin, para-aminofenol) ile hidrojen peroksite ihtiyaç duyan bir oksidasyon reaksiyonudur. Süreç korteks içindedir ve amonyak bu girişe kolaylık sağlar. Primer aracılar küçük moleküllüdür ve kütiküler hücrelerden kolaylıkla geçerler. Korteksin içinde gereken renk moleküllerini vermek için anilin boyalarıyla bağlantı kurarlar. Koyudan açığa renk değişikliği mümkündür. Renk saçta kalıcı olur ve saçın uzama süresine göre 6-8 hafta sonra tekrar bir uygulama gerektirir. Kalıcı saç boyaları likit, jel veya krem şeklinde olabilirler. Evde kullanılabilir paketleri de mevcuttur. PFD allerjik kontakt dermatite yol açabileceğinden öncesinde yama test yapılması gereklidir. Vazelin içinde %2 PFD ile yapılabilir.
Yazı Ust Reklam
Yazı Ust Reklam
Responsive Ads Here
27 Ocak 2015 Salı
Saç Boyalari & Saç Boyama Teknikleri
Etiket
# saç boyaları
# saç boyama
# saç boyası
# saç renkleri
Paylas
Ben Dilek Hatun
saç renkleri
Etiketler:
saç boyaları,
saç boyama,
saç boyası,
saç renkleri
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Yazı Ust Reklam Alanı
Responsive Ads Here
Hakkımda
Bayanlara Özel En Yeni Trend Bayan Saç Modelleri Kesim Bakım Ürünleri Tanıtım ve Bilgilendirme.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder