Saçınızı boyamadan önce, ne halde olduklarını kontrol edin. Saçınız ne kadar sağlıklı olursa, alacağınız sonuç da o kadar iyi olacaktır. Bu nedenle boyama işlemini gerçekleştirmeden önceki hafta, saçınıza birkaç kez bakım yapın. İçinde, saçları güçlendiren B vitamini, pantenol, E vitamini, avokado veya Hindistan cevizi yağı gibi nemlendirici maddeler bulunduran ürünleri deneyin.
Eğer saçlarınız fazla kuru ve yıpranmışsa ve kırıklar varsa, o zaman saçı boyamak pek iyi bir fikir olmayabilir. Saçlarınızı biraz kestirip, bir zaman bakım uygulamak ve boyayı sonraya bırakmak daha iyi olacaktır. Saçlarınızı boyadıktan sonra da ayda iki kez bakım yapmaya devam edin.
Rengi Korumak İçin
Saçınızı boyayıp şekil verdikten sonra, elde ettiğiniz rengi korumak isteyeceksiniz. Saç renginizi uzun zaman muhafaza etmek için güneş ve klordan uzak durun, saç kurutma makinesi, fön ve maşa gibi sıcaklığı fazla yayan aletleri fazla kullanmaktan kaçının. Bunlar hem rengin atmasına hem de saçın yıpranmasına neden olurlar. Saçınızı parlak ve nemli tutmak için, özellikle boyalı saçlar için üretilmiş şampuan, saç kremi ve bakım ürünlerini uygulayın.
Doğru Rengi Seçin
Başarının anahtarı doğru rengi seçmektir. Parlak gün ışığında doğal saç renginize iyice bakın. Daha sonra gözlerinize ve cilt renginize uyan, bunları tamamlayan bir renk seçin. Örneğin; eğer cildiniz sarımsı veya buğday tonlarındaysa o zaman kırmızı, kestane rengi, bakır veya kızıl – kahve tonlarını tercih edebilirsiniz. Cildiniz beyaz veya kırmızıysa, o zaman küllü renkleri ve bej tonlarını deneyin.
Sizin İçin Hazırladığımız YouTube Videosunu izleyin
Profesyoneller, yarı kalıcı veya yıkanınca çıkan boyalarla başlamayı öneriyor. Bunlar daha hafif ürünlerdir ve genelde 28 yıkamaya kadar dayanırlar. Kalıcı boya istiyorsanız, damlamayan formülleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca kurumuş olan uçlar için, boya öncesi bakım paketi olanları tercih edebilirsiniz. Boyamaya başlamadan önce, kutu üzerindeki talimatları mutlaka okuyun. Böylece uygulamanız daha kolay olur ve alerji olasılığını da düşürebilirsiniz.
Seçiminizi İyi Yapın
Daha önce hiç kalıcı boya denemediyseniz önce geçici bir boya seçmeniz iyi olacaktır. Böylece beğenmediğiniz bir sonuç aldığınızda geri dönmeniz kolaylaşır. Teninize uyacak ve doğal saç renginizden iki ya da üç ton koyu olacak bir renk seçin. Beyazlık ya da grilikleri de dikkate alırsanız, birkaç ton koyuluk iyi bir kapatma görevi görecektir.
Aksi takdirde bu bölgelerde ilginç turunculuklarınız olabilir. Doğal boyayla boyanmış bir saça kimyasal boya uygulandığında, kutuda belirtilen süreden daha uzun bir metod süresine ihtiyaç vardır. Kimyasal bazlı boyanın kuvvetlenen saça nüfuz etmesi ve bunu aşması daha uzun sürer. Beklenen neticeyi almak bazen birkaç denemeyle mümkün olur.
METALİK SAÇ BOYALARININ YAPISI
Öncelikle kullanmakta olduğumuz bir boyanın ham maddesini yani içeriğini iyi tanımalıyız. Bunun için birtakım tetkikler yaparak ilgili üretici firmalarla görüşerek ya da elimizdeki mevcut malzemelerimizi inceleyerek kullanacağımız boyalar hakkında detaylı bilgi edinebiliriz.
Yapılan işlem esas itibarı ile saçtaki mevcut rengi çıkarıp yerine istenilen renk pigmentlerini(boyama yapmak) koymaktır. Bu işlem aşağıda içerikleri anlatılan karışımla bir seferde ya da birkaç işlemle yapılmaktadır.
Genel olarak saç boyaları iki ayrı karışımla hazırlanarak kullanılır. Bir krem karışım olan tüp kısmı; içeriği amonyak, phenylenediamin (renk pigmentleri) ve resorcinol dür. Bu üç hammadde bir bileşen olarak hazırlanır ve belli bir süreçte kullanılmak üzere hava almayacak şekilde tüplerde muhafaza edilir.
Ayrıca oksidasyon krem dediğimiz ikinci karışım ise hidrogen peroxide, alchol, lanolin alchol, sodıum laury ve phosporic asid içerikli bir ham maddedir. Bu iki karışım boyama işlemi yapılacağı esnada metal olmayan bir kap içerisinde homojen bir hale gelinceye kadar karıştırılarak hazırlanır ve istenilen rengin konumu ve boyanacak saçın durumuna göre tatbik edilir.
Her boya işleminden önce saçlarına boya tatbik edilecek kişinin öncelikle baş derisi ve saçı ile ilgili dikkatli bir tanı/analiz yapılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder