Saç bakımının detaylarına başlamadan önce saç boyaları hakkında yazmak istiyorum. Saç boyaları, tenimizle direkt temasa geçen kozmetik ürünler arasında ilk sıralarda yer almaktadır...
KİMYASAL SAÇ BOYALARI
Saç boyaları oksijen bazlı bir krem ve sentez pigmentlerinin karıştırılması ile elde edilirler. Okside olan boya pigmentleri saçın içerisine girer ve okside olduklarında, molekül olarak boyutları büyüdüğü için saçtan çıkamaz ve saçta birikirler. Bundan dolayı, köklerde üretilen sebum (yağ), saç uçlarına doğru yürüyemez ve böylece sıklıkla kırık uçlar ve saçta kuru, mat bir görünüm oluşur. Saçlı deri tarafından üretilen sebum (yağ), normalde saçın bakımını yapar, yani parlatır ve besler. Kimyasal boyalar, saçlı derinin dengesini bozabilirler.
Kalıcı boyalar olarak bilinen oksidasyon bazlı boyalar saç teline nüfuz eder. Bunlar, saçın ve özellikle saça rengini veren melaninin yapısını değiştirir. Bu boyalar iki bileşik ile iş birliği halinde etkilerini gösterir: oksijenli su (oksidan) ve amonyak (alkalin). Amonyak, saç teline kimyasal boyanın girmesine izin verecek şekilde saçın kabuğunu açar. Kabuklar açıldıktan sonra amonyak uçar.
Saç boyaları saçın dayanıklılığını % 50 civarında azaltır. Parlaklık ve esnekliğini yitirmesine sebep olur. Sağlığa zararlı ve zehirleyici etkilerinden dolayı; Avrupa Birliği organizasyonunda 2006’ da toplanan bilimsel bir komisyon, saç boyalarında deriden emilebilen bir takım maddelerin kullanımını yasakladı. Şimdiye kadar 22 madde piyasadan geri çekilmiş ve artık bu maddeler saç boyalarında kullanılmıyor.
ORGANİK SAÇ BOYALARI
ORGANİK SAÇ BOYALARI
Organik saç boyaları kimyasal boyalar içermedikleri için, saçın içine girerek saç yapısını bozmamaktadırlar. Çiçek ve bitkilerden elde edilen bu maddeler, saçın etrafını dolanarak koruyucu bir tabaka oluşturur, hafif bir renk verir ve saç yapısının dış etkenlerden korunmasına yardım ederler.
Organik boyalar, saça kimyasal boyalar gibi zarar vermezler; hatta bir çoğu saç ve saçlı derinin bakımına yardımcı olurlar. Bu sayede, en yıpranmış saçlar bile, orijinal özelliklerini yeniden kazanabilirler. Ayrıca alerjik reaksiyonlar daha seyrek gözlenmiştir.
Organik boyaların dezavantajı ise beyaz renk saçları tam anlamıyla kapatamazlar, ancak tüm saçları parlatır ve beyazlarda diğer saçlara yakın röfle veren doğal bir görünüm yaratırlar. Saç rengini sadece koyultarak değiştirebilirler; yani tamamen organik boyalarla, saç rengini açabilmek (örneğin kahverengi veya siyah tonda saç rengini sarı tonlarına dönüştürmek) mümkün değildir. Uygulanmaları uzun sürer, kalıcılıkları kimyasal boyalara göre daha azdır.
Boyanın doğal olduğunu anlamak için içeriğine bakın. İçeriğinde rezorsinol, amonyak, phenylene diamine ve hidrojen peroksit maddeleri bulunmaması gerekir.
Boyanın kutusunda Avrupa'da Kontrol Edilmiş Doğal Kozmetik (BDİH) sertifikası bulunmalıdır.
Doğal boyalar, saç rengini açmadığı içi n kutusunda koyu saç rengini, sarıya boyayabileceğinizi gösteriyorsa, doğal değildir.
Doğal boyalarda, boyamadan bir süre sonra boya akar ve beyaz saçlar görünmeye başlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder